Proč zrovna Klub rodičů?

31.10.2013 20:37

Milí čtenáři,

rádi bychom vám napsali pár řádek o chystané iniciativě, která se jmenuje Klub rodičů. Možná se ptáte, co to je a k čemu je to dobré.

Začneme od začátku. Jsme tři tatínci, a každý z nás (spolu s našimi drahými manželkami) vychováváme tři nezbedné děti. Jsou chvíle radostí, ale i starostí, zvláště s tím, jak se postupně z našich dříve maličkých dětí stávají školáci.  Děti postupně mají víc a více povinností, řeší své první konflikty v kolektivu dětí, své obavy, strachy i radosti a očekávání. V tom všem si uvědomujeme, že se potřebujeme zajímat o výchovu a vzdělání svých dětí na základní škole. Že nemůžeme pouze pasivně očekávat, že „škola za nás všechno vyřeší“.

Proto jsme se rozhodli iniciovat vznik klubu rodičů, obdobu dříve existujícího SRPŠ (sdružení rodičů a přátel školy). V  tomto klubu chceme být nejenom my tři, ale chceme dát příležitost vám, ostatním rodičům, sdílet se spolu s námi se svými radostmi a starostmi, které každý z nás máme s našimi školou povinnými ratolestmi. Vnímáme, že vzájemná podpora je velmi důležitá a sdílená starost se nese mnohem lépe. Máme mnoho nápadů, co by se dalo v tomto klubu dělat, například bychom rádi pořádali besedy s odborníky na výchovu a vzdělávání dětí. Dále chceme debatovat nad tím, jak my jako rodiče můžeme být sebevědomými a konstruktivními partnery škole, kteří jsou spíše než kritiky těmi, kteří škole nabízejí pomocnou ruku a  spolupráci na společných aktivitách školy a rodin. Chceme rozvíjet a realizovat nápady, jak naši společnou práci ve výchově a vzdělávání našich dětí dělat co nejlépe.

Proto hledáme rodiče, kteří do tohoto projektu půjdou s námi a sami budou přinášet své nápady a postřehy. Máme na výběr: buď zůstaneme z různých důvodů v pasivitě a lhostejnosti, nebo aktivně začneme pro naše děti a naši základní školu sami něco dělat. My sami jsme si vybrali tu druhou možnost.

Základní body fungování klubu rodičů najdete v rubrice O nás